1988, Cilt 4, Sayı 1, Sayfa(lar) 387-391
DİŞİ BİR KÖPEKTE KARŞILAŞILAN CALCULİ VESİCALİS OLGUSU
O. Sacit Görül
Prof. Dr., Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı, Bursa-Türkiye
Görüntülenme Sayısı:2014 - İndirilme Sayısı: 1255

İkibuçuk yaşlı ve 5 kg canlı ağırlıkta olan dişi köpek sık olarak ıkınma, güçlükle ve kanlı damla damla idrar çıkarma şikayetleri ile kliniğe getirildi. Karın duvarının palpasyonunda, kaudal kısımda ve v. urinaria bölgesinde sert bir cisim palpe edildi. Lateral pozisyonda yapılan direkt abdoman grafisinde ise, calculi vesicalis'in varlığı saptandı.

Xylazin hydrochlorid (Rompun) 2 mgr/kg canlı ağırlığa hesabıyla i.m. verilerek sağlanılan premedikasyonu takiben, Ketamin HCL (Ketalar, 50 mg/ml) 20 mg/kg canlı ağırlık hesabıyla i.m. verilerek genel anestezi sağlandı. Calculi vesicalis laparosistotomi yapılarak uzaklaştırıldı. V. urinaria duvarının yaklaşık 7-8 mm kalınlığına ulaştığı ve kronik bir cystitis'in varlığı gözlendi. Ayrıca her iki böbreğin normalden büyük olduğu ve hidronefroz oluştuğu gözlendi. Köpek operasyonun tamamlanmasını izleyen post-operatif dönemde anesteziden uyanamadı ve öldü.

V. urinaria'dan alınan taş 99.610 gr ağırlıkta ve 5.5 x 4.5 x 3.8 cm boyutlarında bulundu. Tapılan biyokimyasal analizi sonucunda fosfat taşı olduğu saptandı.

Kliniklerimizde şimdiye değin bu ağırlık ve boyutlarda V. urinaria taşına rastlanılmaması nedeniyle bulguların değerlendirilmesi amaçlanmıştır.