1988, Cilt 4, Sayı 1, Sayfa(lar) 001-020
ANKARA KEÇİLERİNİN RUMENİNDEKİ SİLİALI PROTOZOONLARIN GELİŞMESİNDE FARKLI RASYONLARIN ETKİSİ
Mehmet Kocabatmaz1, Mursayettin Eksen2, Zafer Durgun3
1Doç. Dr., S.Ü. Veteriner Fakültesi Fizyoloji Bilim Dalı, Konya
2Arş. Gör., S.Ü. Veteriner Fakültesi Fizyoloji Bilim Dalı, Konya
3Arş. Gör., S.Ü. Veteriner Fakültesi Fizyoloji Bilim Dalı, Konya
Görüntülenme Sayısı:2042 - İndirilme Sayısı: 1440

Bu araştırmada, değişik rasyonlarla beslenen Ankara keçilerinin rumen içeriği pH değerleri, protozoon sayıları ve hacimleri ile protozoon türleri incelendi. Bu amaçla, sürekli rumen kaniilü yerleştirilmiş 2 yaşlarında 4 hayvan kullanıldı.

Hayvanların beslenmesi 4x4 Latin Kare yöntemine göre düzenlendi. Her hayvan A: farklı tipteki rasyonla beslendi. Bunlar; I, % 100yonca samanı, diğerleri; yonca samanı + karma yem oranı sırasıyla II; 80: 20, III; 60: 40, IV; 40:60 olan yemlerden oluştu.

Rumen içeriği pH değeri yemleme öncesi en yüksek (1,22) bulundu. Yemlemeden sonraki 6. saatte bu değer 6,2 Ve düştü ve yemlemeden sonraki 10. saatte ise tekrar artış (6,42) gösterdi.

Rumen içeriği protozoon sayısı ve hacimlerindeki azalmalar pH değeri ile paralellik gösterdi. Toplam 10 tür protozoonun identifikasyonu yapıldı. Ancak, "Entodinium minimum her örnekleme zamanında predominantdı.

pH değerleri ile protozoon sayıları arasındaki farklılıklar genelde yüksek düzeyde önemli (p< 0,01) iken, IV. rasyonla beslenen hayvanlarda protozoon sayıları ve hacimleri, diğer rasyonları alan hayvanlarınkinden, oldukça fazlaydı.