1989, Cilt 5, Sayı 1, Sayfa(lar) 175-189
KÖPEKLERDE ÖN EXTREMİTENİN ARTERİEL VASKULARİZASYONU
Necdet DURSUN1, Sadettin TIPIRDAMAZ2, Memdulh GEZİCİ3
1Prof. Dr., S. Ü. Veteriner Fakültesi, Anatomi Bilim Dalı, Konya
2Yrd. Doç. Dr., S. Ü. Veteriner Fakültesi, Anatomi Bilim Dalı, Konya
3Arş. Gör., S. Ü. Veteriner Fakültesi, Anatomi Bilim Dalı, Konya
Görüntülenme Sayısı:2029 - İndirilme Sayısı: 1416

Bu çalışma, köpeklerde ön extremitenin arteriel vaskularizas-yonunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 14 adet köpek kullanılmıştır. Materyallerin incelenmesinde latex ve polyester resin kullanılmıştır.

Ön extremitenin arteriel vaskularizasyonunu a' axillaris sağlar. A. a:xillais, m. teres major ve m. latissimus dorsi'nin birleşik tendoları ile m. suıbscapularis arasında a. brachialis ve a. subscapularis'e ayrılmaktadır.

A. suıbscapularis m. teres major ile m. subscapularis arasında scapula'nın margo caudalis'i boyunca dorsocaudal olarak seyreder. Bu damar a. circumflexa humeri cranialis, a. circumflexa humeri caudalis, a thora-codorsalis ve a. circumflexa scapula'yı verir.

A. brachialis, a. axillaris'in ön extremitede distale doğru devamıdır. A. profunda brachii, a. bicipitalis, a. brachialis-superficialis, a' collateralis ulnaris, a. transversa cubiti ve a. interossea communis'i verdikten sonra a. mediana adını alır. Bu damarlardan a. antebraclhialis superficialis cranialis'in ramus medialis adındaki dalı rete carpi dorsale'nin oluşumuna katılmadan doğrudan a. digitalis dorsalis communis I olarak devam eder.

A. mediana antebrachium'un proximal 1/3'ünde a. profunda ante-brachii'yi, proximal 1/4'ünde de a. radialis adındaki yan dalları verir. Damarın devamı a. digitalis palmaris V abaxialis ve aa. digitales palmares communes I-IV'in başlangıç aldığı arcus palmaris superficialis'in oluşumuna katılır. A. digitalis palmaris V abaxialis bu arcus'an (arcus palmaris supf.) ayrılır. Ayrıca a. digitalis dorsalis V abaxialis a. ulnaris'in ramus dorsalis adındaki dalının devamı durumundadır.