1989, Cilt 5, Sayı 1, Sayfa(lar) 001-012
KANATLI KARACİĞERİNDEKİ PERTSİNUZOİDAL HÜCRELERİN A VİTAMİNİ METABOLÎZMASIYLA İLİŞKİSİ ÜZERİNDE IŞIK, ELEKTRON VE FLUORESAN MİKROSKOPİK ÇALIŞMALAR
Reşat Nuri AŞTI
Prof. Dr., S. Ü. Veteriner Fakültesi, Histoloji-Embriyoloji Bilim Dalı, Konya
Görüntülenme Sayısı:2024 - İndirilme Sayısı: 1094

Bu araştırma, tavukların karaciğerinde perisinuzoidal hücrelerin Vitamin A metabolizması ile ilişkisini; normal ve Vitamin A palmi-tat verilen tavuklarda ışık, elektron ve fluoresan mikroskopi'k düzeylerde ortaya koymak amacıyla yapıldı.

Materyal olarak 3,2 adet erişkin "Babcock" ırkı tavuk kullanıldı.

Kontrol grubundaki tavukların, sitoplazmalarında 'bir iki adet lipid damlacığı taşıyan az sayıda perisinuzoidal hücrelere rastlandı.

Vitamin A palmitat verilen tavuklarda ilk gün karaciğer epitel hücrelerinin sitoplazmasmrîa, ikinci günden itibaren perisinuzoidal hücrelerin sitoplazmasında Sudan III ve altıriklorüre karşı kuvvetli reaksiyon veren, Vitamin Aya karşı kuvvetli fluoresens gösteren lipid damlacıklarına rastlandı. Lipid damlacıklarının 15'inci güne doğru maksimum düzeye ulaştığı .gözlendi. Bu hücrelerin genişlemiş granüllü endoplazma keseleri içinde, sitoplazmadaki lipid damlacıkları ile aynı morfolojik ve his-toşimik özellikleri gösteren oluşumlara rastlandı.

Bu bulgular ile, Vitamin A'nın, tavukların perisinuzoidal hücrelerinde Vitamin A esterleri şeklinde depo edildiği ve bu hücrelerin Vitamin A'yı esterleştirme akvititesine sahip olabilecekleri sonucuna varıldı.