1994, Cilt 10, Sayı 1-2, Sayfa(lar) 039-043
HAM AYÇİÇEK YAĞI YERİNE YAN ÜRÜNLERİNİN YUMURTA TAVUKLARINDA ENERJİ KAYNAĞI OLARAK KULANIMI
Fatma İnal1, Behiç Coşkun2, Nurettin Gülşen3, Varol Kurtoğlu3, Tahir Balevi3
1Yrd. Doç. Dr., S.Ü. Vet. Fak. Hayvan Besleme ve Bes. Hast. Anabilim dalı, Konya
2Doç. Dr., S.Ü. Vet. Fak. Hayvan Besleme ve Bes. Hast. Anabilim dalı, Konya
3Arş. Gör, S.Ü. Vet. Fak. Hayvan Besleme ve Bes. Hast. Anabilim dalı, Konya
Anahtar Sözcükler: Ayçiçek yağı, Sabunsu maddeler, Enerji kaynağı, Tavuk, Yumurta verimi
Görüntülenme Sayısı:2351 - İndirilme Sayısı: 1535

Bu çalışmada 54 haftalık yaşta toplam 168 adet Hisex Brown yumurtacı tavuk kullanıldı ve rasyonlara her biri % 2.5 düzeyinde ham ayçiçek yağı (HY) ile ayçiçek yağının rafinasyonu esnasında ele geçen sabunsu maddeler (SM), asitlendirilmiş sabunsu maddeler (ASM) ve uçucu maddeler (UM) ilave edilerek verim performansına etkileri araştırıldı. Deneme 12 hafta sürdürüldü.

Ham ayçiçek yağı yerine SM, ASM ve UM kullanımının yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yem tüketimi, 1 kg yumurta üretimi için tüketilen yem miktarı ve canlı ağırlık değerleri bakımından belirgin bir farklılığa yol açmadığı tespit edildi.

Ham yağın hemen hemen yarı fiyatı olan bu yan ürünlerin yem maliyetini % 5 oranında düşürdüğü, bir yumurta için yem maliyetinin HY grubuna göre, SM grubunda % 11.07, ASM grubunda % 1.10 UM grubunda ise % 3.85 oranında azaldığı belirlendi.

Yumurta tavuğu rasyonlarında SM, ASM ve UM'in enerji kaynağı olarak olumsuz etki görülmeksizin kullanılabileceği ve ham yağa göre daha ekonomik olduğu Sonucuna varıldı.