2014, Cilt 30, Sayı 2, Sayfa(lar) 080-084
İç Anadolu Bölgesi'ndeki doğal enfekte sığırlarda solunum viruslarına karşı gelişen antikor prevalansı
Oguzhan Avci1, Sibel Yavru1, Murat Sevik2
1Department of Virology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Selcuk, Konya, Turkey
2Department of Virology, Veterinary Control Institute, Konya, Turkey
Anahtar Sözcükler: BHV-1, BVDV, BRSV, PIV-3, BAV-3
Görüntülenme Sayısı:2298 - İndirilme Sayısı: 1750

Amaç: Bu çalışma İç Anadolu bölgesindeki sığırlarda major respiratorik viral ajanların seroprevalanslarının belirlenmesi amacı ile yapıldı.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada İç Anadolu Bölgesi'ndeki 5 ilden (Amasya, Çorum, Kayseri, Nevşehir ve Yozgat) solunum sisteminin en önemli enfeksiyöz ajanları olan Bovine Herpesvirus tip 1 (BHV-1), Bovine Viral Diarrhea Virus (BVDV), Bovine Respiratory Syncytial Virus (BRSV), Parainfluenza Virus- 3 (PIV-3) ve Bovine Adenovirus-3 (BAV-3)'e karşı herhangi bir aşı uygulaması yapılmamış toplam 500 sığırdan kan örnekleri toplandı. Serum örnekleri BHV-1, BVDV, BRSV, PIV-3 ve BAV-3'e karşı gelişen spesifik antikor varlıkları yönünden serolojik olarak indirekt Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) ile incelendi.

Bulgular: Serum örneklerinin seropozitivite oranları BHV- 1, BVDV, BRSV, PIV-3 ve BAV-3 için sırasıyla %57.8, %68.0, %78.2, % 85.6 ve %76.8 olarak belirlendi.

Öneri: Sonuç olarak İç Anadolu Bölgesi'ndeki sığırlarda solunum sistemi hastalıklarında temel enfeksiyöz viral ajanların varlığının devam ettiği ve aşılama programlarının uygulanması gerektiği ifade edilebilir.