2014, Cilt 30, Sayı 1, Sayfa(lar) 020-024
Kınalı keklik (Alectoris chukar) etinde listeria türlerinin varlığının araştırılması
Gürkan Uçar1, Nihat Telli2, K. Kaan Tekinşen1, A. Ezgi Telli1, H. Ahu Kahraman1
1Department of Food Hygiene and Technology, Faculty of Veterinary Medicine, Konya, Turkey
2Department of Food Technology, Vocational School of Technical Sciences, University of Selcuk, Konya, Turkey
Anahtar Sözcükler: Listeria spp.,keklik, halk sağlığı
Görüntülenme Sayısı:2309 - İndirilme Sayısı: 1602

Amaç: Bu araştırmada, keklik etlerinde Listeria spp. ve patojen tür olan Listeria monocytogenes'in varlığı araştırılarak insidensinin ve dolayısıyla halk sağlığı bakımından öneminin ortaya konması amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Araştırmada, 10 erkek ve 10 dişi olmak üzere 20 adet keklik eti kullanıldı. Numuneler, keklik yetiştiriciliği yapılan özel bir çiftlikten temin edildi. Kanatlı kesiminin yapıldığı özel bir kesimhanede kesilip aseptik şartlarda soğuk koşullar altında laboratuara getirilip analize alındı. Listeria spp.'nin izolasyon ve identifikasyonunda Food and Drug Administration (FDA) tarafından bildirilen yöntem kullanıldı.

Bulgular: İncelenen 20 keklik numunesinden bir erkek ve bir dişi olmak üzere 2'sinin (%10) Listeria spp. ile kontamine olduğu tespit edildi. Kontamine iki numuneden izole edilen 10 izolatın 5'i (%50) L. innocua, 4'ü (%40) L. grayi ve 1'i (%10) L. welshimeri olarak identifiye edildi.

Öneri: Elde edilen bulgular, keklik etinin halk sağlığı açısından risk oluşturabileceğini ve bazı önlemlerin alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu amaçla, özellikle yetiştirme ve kesimhane işletmelerinin hijyen kalitesinin yükseltilmesi, çapraz bulaşmaların önlenmesi ve tüketim aşamasına kadar soğuk zincirin sağlanmasının önem arz ettiği kanaatine varılmıştır.